Article in 'FUEL'
Effect of fatty acid composition on ignition behavior of straight vegetable oils measured in a constant volume combustion chamber apparatus
Neue Erkenntnisse zum Einfluss der Fettsäurezusammensetzung auf das Zünd- und Verbrennungsverhalten von Pflanzenölen wurden von Wissenschaftlern des TFZ im internationalen Peer-Review Journal FUEL vorgestellt. Die Ergebnisse beruhen auf experimentellen Forschungsarbeiten, die mit dem neuartigen Advanced Fuel Ignition Delay Analyser – AFIDA durchgeführt wurden.
Straight vegetable oils attracted attention several times as alternative fuel for mobile machinery. Certain efforts have already been undertaken to enable the usage of the high viscous oils in compression ignition engines. While physical properties are well specified for different kind of oils, only few information is available on the ignition behavior of vegetable oils under modern engine like conditions. Therefore, the ignition behavior of nine different vegetable oils and two oil mixtures was investigated using the Advanced Fuel Ignition Delay Analyser (AFIDA).
Der Artikel kann gegen eine Gebühr bei www.sciencedirect.com heruntergeladen werden (Weiterleitung über Link). (9 Seiten)
Erscheinungsdatum: November 2017